Ακολουθήστε μας:    

Καλύτερη ζωή σε ένα έξυπνο σπίτι (Smart Home)

Καλύτερη ζωή σε ένα έξυπνο σπίτι (Smart Home)

Το έξυπνο σπίτι (smart home) διαθέτει νέα και ανανεωμένα συστήματα που μας εντυπωσιάζουν, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες για να αυτοματοποιήσει διαφορετικές διαδικασίες μέσα, έξω και γύρω από αυτό. Ένα έξυπνο σπίτι παρέχει σημαντικά οφέλη και μπορεί πραγματικά να σας «λύσει» τα χέρια.

Με τη βελτίωση και πρόοδο των νέων τεχνολογιών ο κόσμος γύρω μας συνεχώς αλλάζει. Γίνεται όλο και πιο έξυπνος. Οι έξυπνες τεχνολογίες μπήκαν για τα καλά στις ζωές μας. Έφεραν την άνεση και τον αυτοματισμό σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, προσφέροντας ανέσεις και ευκολίες σε δουλειές που τελούνταν μέχρι πρότινος με παραδοσιακές μεθόδους. Όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται στο διαδίκτυο επιτρέποντας μας να ελέγχουμε τα πάντα εξ αποστάσεως. Το ίδιο θα κάνει και στο σπίτι σας, με σκοπό να προσφέρει αυτά τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα.

Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε γενικές πληροφορίες για το έξυπνο σπίτι (smart home). Παρακάτω γίνονται αναφορές στα οφέλη, το κόστος, καθώς και σε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένα smart home να βελτιώσει τη ζωή και την καθημερινότητά σας.

 • Τι είναι το έξυπνο σπίτι (intelligent home ή smart home);
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού;
 • Εξοικονόμηση ενέργειας
 • Ασφάλεια σπιτιού
 • Έλεγχος από απόσταση και άνεση
 • Εξοικονόμηση χρόνου
 • Κατηγορίες έξυπνων σπιτιών
 • Κόστος
Καλύτερη ζωή σε ένα έξυπνο σπίτι Smart Home

Τι είναι το έξυπνο σπίτι (intelligenthome ή smarthome);

Το έξυπνο σπίτι είναι μια κατοικία που χρησιμοποιεί έξυπνα συστήματα και έξυπνες συσκευές για το σπίτι. Οι αυτοματισμοί έξυπνου σπιτιού έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά πριν δύο δεκαετίες. Φανταστείτε λοιπόν ότι ζείτε σε ένα σπίτι που μπορεί να κλιματίζεται πριν ακόμη φτάσετε εκεί και μάλιστα έχοντας διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο. Να μπορείτε να κλείσετε με μία κίνηση όλα τα ρολά και τις τέντες του σπιτιού ακόμη και όταν έχετε φύγει. Φανταστείτε να μπορείτε να διαχειριστείτε τον φωτισμό, τις ηλεκτρικές συσκευές σας και να ελέγχετε απομακρυσμένα τον θερμοσίφωνα σας. Φανταστείτε ακόμα να έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε το γύρω περιβάλλον εξασφαλίζοντας την ιδιωτική και οικιακή ασφάλειά σας.

Το έξυπνο σπίτι είναι το σύνολο των αυτοματισμών καθημερινών εργασιών του σπιτιού, τις οποίες μέχρι πρότινος εκτελούσαν οι άνθρωποι. Ο τρόπος με τον οποίο αυτές ομαδοποιούνται και εκτελούνται σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Ο έλεγχος αυτών των αυτοματισμών γίνεται κυρίως με τη χρήση κινητού τηλεφώνου (smartphone) ή παρόμοιας έξυπνης συσκευής όπως tablet, με μόνη προϋπόθεση τη σύνδεση της εκάστοτε συσκευής σε ασύρματο δίκτυο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού;

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το βασικότερο όφελος που θα κερδίσετε αν αποφασίσετε να επενδύσετε σε ένα έξυπνο σπίτι είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Στο έξυπνο σπίτι, μπορείτε να ρυθμίσετε τις έξυπνες συσκευές σας να λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και να κλείνουν αυτόματα μόνες τους. Ακόμη, μπορείτε να παρακολουθείτε την κατανάλωση ενέργειας για κάθε ξεχωριστή συσκευή σας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τους μηνιαίους λογαριασμούς σας. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος αυτοματισμός μπορεί να είναι το αυτόματο μάζεμα της τέντας όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή μέσα στο σπίτι και η μέρα είναι ηλιόλουστη.

Η μετατροπή ενός σπιτιού σε smart home σας προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος, ενώ παράλληλα προστατεύετε το περιβάλλον, αφού χρειάζεστε λιγότερη ενέργεια για τις ίδιες συνήθειες. Η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται όταν χρησιμοποιείτε smart συστήματα, αφού οι έξυπνες συσκευές για το σπίτι ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται αυτόματα, σύμφωνα πάντα με τη δική σας καθημερινότητα. Έτσι, ξέρετε ότι το σπίτι σας δεν χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, απ’ όση πραγματικά χρειάζεστε εσείς και η οικογένειά σας.

Ασφάλεια σπιτιού

Όταν μιλάμε για τα οφέλη του έξυπνου σπιτιού σίγουρα η ασφάλεια είναι μέσα σε αυτά. Εγκαθιστώντας ένα καλό smart home σύστημα ασφαλείας με ανιχνευτές κίνησης, κάμερες παρακολούθησης, κάμερες εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, έξυπνες κλειδαριές και συναγερμούς, μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Συνδέοντας τις έξυπνες συσκευές σας σε ένα κοινό ασφαλές δίκτυο, μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει το σπίτι σας. Επίσης, είστε σε θέση να ξέρετε ότι το σπίτι έχει κλειδώσει και ο συναγερμός έχει ενεργοποιηθεί αυτόματα. Και όλα αυτά, με το που κλείσατε την πόρτα πίσω σας, χωρίς να κάνετε τίποτα περισσότερο. Μια ακόμα λύση ασφάλειας είναι οι αυτοματισμοί στα ρολά, που μπορούν να τοποθετηθούν σε γκαράζ ή άλλους ισόγειους βοηθητικούς χώρους.

Καλύτερη ζωή σε ένα έξυπνο σπίτι Smart Home
Έλεγχος από απόσταση και άνεση

Η τεχνολογία smart σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του σπιτιού σας από όπου και αν βρίσκεστε. Μπορείτε π.χ., να ανάψετε το κλιματιστικό πριν πάτε στο σπίτι σας και όταν φθάσετε να μπείτε σε ένα δροσερό περιβάλλον. Μπορείτε να ανάψετε τον θερμοσίφωνα, ώστε να έχετε ήδη ζεστό νερό επιστρέφοντας σπίτι. Επίσης, μπορείτε να ενεργοποιείτε τις έξυπνες λάμπες σας, φτιάχνοντας τέλεια ατμόσφαιρα λίγο πριν μπείτε στο σπίτι με την παρέα σας. Με έξυπνες οικιακές συσκευές μπορείτε να έχετε έτοιμο ζεστό καφέ πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι σας το πρωί. Ακόμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το σύστημα ποτίσματος.

Εξοικονόμηση χρόνου

Ο χρόνος στις μέρες μας είναι πολύτιμος και επομένως δεν θα πρέπει να τον ξοδεύετε σε άσκοπες και κοπιαστικές εργασίες. Στο smart home τα περισσότερα πράγματα λειτουργούν αυτόματα, χωρίς καν να είναι απαραίτητη η δική σας παρουσία. Οι έξυπνες συσκευές λειτουργούν με φωνητικές εντολές, γεγονός που σας γλιτώνει πολύτιμο χρόνο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το έξυπνο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους. Γι’ αυτές τις κατηγορίες πολιτών που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το σπίτι τους, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν πολλές από τις καθημερινές εργασίες μέσω ενός απλού συστήματος.

Κατηγορίες έξυπνων σπιτιών

Η κατηγοριοποίηση των έξυπνων σπιτιών βασίζεται σε τρία κυρίως χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι το τι προσφέρουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων κατά τη διαμονή τους στο σπίτι ή ακόμα και όταν απουσιάζουν. Το δεύτερο αφορά στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση των ενοίκων και το τρίτο είναι οι απαιτήσεις που υπάρχουν στο καθένα από αυτά. Έτσι, προκύπτουν οι εξής κατηγορίες:

 • Ελέγξιμα Σπίτια (Controllable Houses)
 • Προγραμματιζόμενα Σπίτια (Programmable Houses)
 • Ευφυή Σπίτια (Intelligent Houses)

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη κατασκευή των έξυπνων σπιτιών, συνδυάζει και τις τρεις παραπάνω κατηγορίες.

Κόστος

Για τη κατασκευή ενός έξυπνου σπιτιού το κόστος μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλό. Ωστόσο, η μετατροπή σε αυτοματοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους πάνω από 50% για φωτισμό και 10% -30% για θέρμανση και ψύξη. Ωστόσο, μπορείτε να διαμορφώσετε εσείς τον επιθυμητό προϋπολογισμό επιλέγοντας τις λύσεις που θεωρείτε ότι ταιριάζουν περισσότερο στην καθημερινότητά σας.

Συνολικά, τα οφέλη λοιπόν που κερδίζετε με την εγκατάσταση ενός smart home είναι πολλά. Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσετε και να έχετε υπόψη είναι ότι με την έξυπνη οικιακή τεχνολογία απολαμβάνετε έναν πιο εύκολο και ευχάριστο τρόπο ζωής. Εάν αρχίσετε να σκέφτεστε το μελλοντικό σας σπίτι ως επένδυση και όχι ως μία απλή στέγη, θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να ζείτε σε ένα smart home.