Ακολουθήστε μας:    

Τι πάτωμα να επιλέξω στην ανακαίνιση σπιτιού;

Τι πάτωμα να επιλέξω στην ανακαίνιση σπιτιού;

Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε το θέμα της επιλογής πατώματος κατά τη διαδικασία της ανακαίνισης και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο πάτωμα σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να επιλέξετε από ξύλινα δάπεδα μέχρι μοντέρνες λύσεις που ταιριάζουν καλύτερα στο στιλ που θέλετε να δώσετε στον χώρο σας. Παρακάτω μπορείτε να ανακαλύψετε ορισμένες τάσεις που πρωταγωνίστησαν κατά το προηγούμενο έτος και θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν το 2024, και μπορούν να μεταμορφώσουν τον χώρο σας και να αναδείξουν τον χαρακτήρα του σπιτιού σας.

Πάτωμα laminate 

Η συνδυαστική επιλογή για αισθητική και αντοχή.

Το laminate πάτωμα αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για όσους αναζητούν συνδυασμό αισθητικής, αντοχής και πρακτικότητας στον χώρο τους. Αυτό το ευέλικτο υλικό έχει αρχίσει να κερδίζει τις καρδιές πολλών καταναλωτών λόγω των πολλαπλών του πλεονεκτημάτων. Η πρώτη και κυριότερη προτεραιότητα για πολλούς είναι η αντοχή. Τα laminate πατώματα είναι γνωστά για την ανθεκτικότητά τους στο φθίνον και το χτύπημα, καθιστώντας τα ιδανικά για χώρους με έντονη κυκλοφορία, όπως σαλόνια και κουζίνες. 

 Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το laminate πάτωμα είναι η ευκολία στη συντήρηση. Η επιφάνειά του αντιστέκεται σε υγρασία και λεκέδες, επιτρέποντας γρήγορο και εύκολο καθαρισμό. Επιπλέον, διατηρεί το χρώμα του και τη φόρμα του με τον χρόνο. Η αισθητική πτυχή των laminate πατωμάτων είναι επίσης εντυπωσιακή. Διατίθενται σε μια ευρεία ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και υφών, προσομοιάζοντας φυσικά υλικά όπως ξύλο, πέτρα και κεραμικά. Αυτό επιτρέπει στον καταναλωτή να επιλέξει το στυλ που ταιριάζει καλύτερα στον χώρο του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση laminate πατωμάτων είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη. Έτσι, καθίστανται ιδανικά για ανανεώσεις και ανακαινίσεις. Συνολικά, το laminate πάτωμα αντιπροσωπεύει μια έξυπνη επιλογή για όσους αναζητούν ένα ποιοτικό, ανθεκτικό και όμορφο πάτωμα. Με τη σωστή φροντίδα, αυτά τα πατώματα μπορούν να διατηρήσουν την αίσθηση φρεσκάδας και ομορφιάς για πολλά χρόνια, κάνοντας τον χώρο σας ελκυστικό και λειτουργικό.

Πλακάκια δαπέδου

Εάν σχεδιάζετε μια ανακαίνιση κουζίνας ή μπάνιου, σίγουρα γνωρίζετε πως θα χρειαστείτε πλακάκια. Υπάρχουν τόσες πολλές καινοτομίες στον τομέα των πλακιδίων που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Στις τάσεις για το 2024 φαίνεται να συνεχίζεται όπως και στον προηγούμενο χρόνο η μελέτη και η επανασχεδίαση πιο κλασικών σχεδίων. Πολλά δε από τα σχέδια αυτά είναι εμπνευσμένα από τη φύση με μια απλή, αλλά ουσιαστική αισθητική. Επιπλέον, ανάμεσα στις κύριες τάσεις της χρονιάς, εμφανίζεται και το ξύλο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλακάκια μεγάλου μεγέθους με ανοιχτά χρώματα και ματ φινίρισμα.

Επί του παρόντος, οι συλλογές που εμπνέονται από τη φύση είναι οι πιο επιτυχημένες μεταξύ των αρχιτεκτόνων και των διακοσμητών εσωτερικών χώρων. Πέρα όμως από τα μοτίβα, τα χρώματα της φύσης είναι επίσης μια ισχυρή τάση μεταξύ των διακοσμητών.

Σκούρα χρώματα: Καφέ, γκριζωπό καφέ, γκρι, πράσινο του δάσους. Τα σκούρα χρώματα είναι ιδανικά για περιβάλλοντα βιομηχανικού στυλ, για τη δημιουργία διακοσμητικών στοιχείων σε ένα έργο με ανοιχτόχρωμες επιφάνειες ή για την κάλυψη εξωτερικών περιβαλλόντων, όπως η βεράντα.

Ανοιχτά χρώματα: Ανοιχτό πράσινο, μπεζ, ανοιχτό μπεζ, ιβουάρ, λευκό, ανοιχτό γκρι. Είναι ιδανικά για να φωτίζουν εσωτερικά περιβάλλοντα και βοηθούν στη δημιουργία καθαρών, χαλαρωτικών και φιλόξενων χώρων.

Πλακάκι μοτίβο

Το πλακάκι μοτίβο συνήθως αναπαράγει μια διακόσμηση εμπνευσμένη από λουλούδια. Τα μεγάλα βοτανικά μοτίβα είναι must φέτος. Μια τέλεια στιλιστική λύση για το μπάνιο, ειδικά όταν επιθυμούμε πιο ζωηρές διακοσμήσεις. Πλακάκια με αναπαραγωγές μεγάλων μοτίβων, με μια ισορροπημένη μίξη ανοιχτού-σκούρου χρώματος, είναι ιδιαίτερα κομψές για τη δημιουργία ενός τοίχου έμφασης στην κρεβατοκάμαρα ή στο σαλόνι. Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση από την ταπετσαρία, και σίγουρα πολύ πιο υγιεινή. Μία μόνο σύσταση: για μικρότερα δωμάτια, αποφύγετε να καλύψετε όλους τους τοίχους με πλακάκια με floral εφέ και επιλέξτε ένα μοτίβο σε ανοιχτόχρωμους τόνους.

Μάρμαρο

Όπως έχουμε προβλέψει, οι φυσικές πέτρες είναι αναμφίβολα μια πολύ δημοφιλής στιλιστική λύση και στις τάσεις του 2024. Στην πραγματικότητα, τα πλακάκια με εφέ μαρμάρου είναι ανθεκτικά, εύκολα στο καθάρισμα δίνοντας ένα μοντέρνο φινίρισμα με διαχρονική γοητεία. Εκτός από την απίστευτη αντοχή των πετρωμάτων, το μάρμαρο έχει μια φυσική ομορφιά. Χάρη στις καινοτόμες τεχνικές παραγωγής, τα πλακάκια από μάρμαρο είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα. Από το πιο ανοιχτό έως το πιο σκούρο, ενώ οι φλέβες που υπάρχουν στην πέτρα δημιουργούν όμορφα σχέδια με αντίθεση. Από τις πιο μοντέρνες υφές αναφέρουμε το statuario (το μοναδικό μάρμαρο αναγνωρισμένο παγκοσμίως λόγω της στιλπνότητας και της συμπαγής δομής του με τα γκρι νερά, το οποίο αποπνέει απίστευτη κομψότητα και χάρη), και τον γρανίτη. Τα σκούρα πλακάκια από μάρμαρο, όπως το μαύρο ή το καφέ, είναι εξαιρετικά για την κάλυψη μεγάλων χώρων με κλασικό σύγχρονο στυλ.

Τα πιο ανοιχτά χρώματα βοηθούν στη φωτεινότητα του δωματίου, καθιστώντας τα εξαιρετικές επιλογές για μπάνια και κουζίνες. Ωστόσο, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μάρμαρο για να δημιουργήσουμε, για παράδειγμα, έναν τοίχο με έμφαση στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα (πίσω από το κρεβάτι).

Ανάγλυφο στυλ

Τα πλακάκια τοίχου με ανάγλυφο στυλ είναι μια άλλη ισχυρή τάση για το 2024. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολυάριθμοι κατασκευαστές πορσελάνης που έχουν δημιουργήσει σειρές εμπνευσμένες από αυτό το σχέδιο. Το κύριο χαρακτηριστικό του ανάγλυφου στυλ είναι τα σκούρα, αδιαφανή χρώματα και τα φινιρίσματα σε πιο ανοιχτόχρωμους τόνους. Τα ανάγλυφα καλύμματα λειτουργούν σε όλα τα περιβάλλοντα, αλλά αποκτούν ιδιαίτερη γοητεία σε εσωτερικούς χώρους με πιο ψυχρό φωτισμό, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Γεωμετρία

Οι πλάκες από πορσελάνη με γεωμετρικά σχέδια ήταν στη μόδα πριν λίγο καιρό και επιστρέφουν στις τάσεις του 2024. Μάλιστα, ο γεωμετρισμός είναι ένα μοντέρνο στυλ που συνδυάζει μοτίβα σχεδίων και σχημάτων με γεωμετρικό κόψιμο. Είναι μια εξαιρετική στιλιστική λύση για το σαλόνι, αλλά λειτουργεί εξίσου καλά και για τα υπνοδωμάτια. Ακόμα όμως και για το γραφείο όπου προσδίδει μια επαγγελματική εμφάνιση με ένα touch μοντερνισμού.

Vintage πλακάκια

Η αισθητική με τα vintage μοτίβα του «χθες» είναι πιο δημοφιλής από ποτέ αυτή τη χρονιά. Πρόκειται για μια έντονη διακοσμητική προσέγγιση που κυριαρχεί στις τάσεις για την επιλογή πλακιδίων. Εάν θέλετε  ένας χώρος του σπιτιού σας να αποκτήσει μια νοσταλγική αισθητική με ιδιαίτερες νότες του παρελθόντος που φαντάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ, τότε επιλέξτε πλακάκια με ιδιαίτερα μοτίβα, διαφορετικά χρώματα (η επιλογή χρώματος και αποχρώσεις έγκειται στην προσωπική σας αισθητική). Και εδώ έρχεται να προστεθεί η δυνατότητα επιλογής των χειροποίητων  τσιμεντένιων  πλακιδίων. Αυτά μπορούν να φτιαχτούν πατώντας σε ήδη υπάρχοντα μοτίβα που υπάρχουν στο χώρο σας. Διαφορετικά φτιάχνονται πατώντας σε μοτίβα που εσείς θα επιλέξετε σε χρώματα απόλυτα προσαρμοσμένα στο γούστο και στην φαντασία σας.

Μωσαϊκό

Αυτή η τάση επανεμφανίστηκε και προσφέρει ένα διασκεδαστικό αποτέλεσμα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Με τα πλακάκι τύπου μωσαϊκό μπορείτε να προσφέρετε στον χώρο σας στυλ με ρετρό έμπνευση. Μωσαϊκό πλακάκι, το trend που θα λατρέψουν οι λάτρεις του ρετρό στιλ – και όχι μόνο! Θυμάστε τότε που απολαμβάνατε τις πιο ωραίες στιγμές των παιδικών και νεανικών σας χρόνων σε σπίτια με μωσαϊκά πατώματα; Πλέον, τα αγαπημένα σχέδιά τους που αποτέλεσαν τις βάσεις για να δημιουργηθούν οι πιο δυνατές αναμνήσεις σας. Ζουν τη δική τους περίοδο αναγέννησης στη μόδα της διακόσμησης. Αυτή τη φορά όμως, τα αφαιρετικά γεωμετρικά μοτίβα με τα έντονα χρώματά τους αποτυπώνονται πάνω σε γρανιτοπλακάκια δαπέδου υψηλής ποιότητας.

Ποιοι είναι λοιπόν όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να τα επιλέξετε, για να ντύσουν και το δικό σας δάπεδο; Τολμήστε λοιπόν να ανακαινίσετε το σαλόνι , την κουζίνα και το μπάνιο σας. Χρησιμοποιήστε πληθώρα αυτών των υπέροχων πλακιδίων τα οποία με τη σειρά τους δεν θα σας απογοητεύσουν!